Är du student och arbetar sporadiskt kanske du inte går i tankar på att gå med i ett fackförbund. Det är dock helt fel. Det finns flera anledningar till varför du redan som student bör gå med i ett fackförbund.

De senaste åren har fackförbunden blivit allt synligare i studentstäder genom att arrangera event och stå på arbetsmässor. Det har i sin tur lett till att fler studenter blivit medlem i ett fackförbund. Många förknippar fackförbund med förhandlingar om kollektivavtal och hjälp vid tvister. Det är absolut något fackförbunden sysslar med, men man gör även mycket mer än så.

Förmåner under studietiden

Som student och medlem i ett fackförbund kan du få många förmåner. Hur studenter tänker när de väljer fackförbund är lite olika. En del väljer det fackförbund som har specialkompetens inom det område studenten studerar. Andra väljer istället facket som erbjuder bäst förmåner.

Förmåner som studenter kan erbjudas:

  • Stipendier
  • CV-granskning
  • Karriärcoachning
  • Finansiering av kurslitteratur

Oavsett vad du har för anledning till att bli medlem måste du börja med att ta reda på vilka fackförbund du kan bli medlem i på exempelvis Fackförbund.com. Därefter kan du välja det som passar dig bäst.

Tips! De flesta fackförbund erbjuder studentpriser.

Medlemskapet är värdefullt efter avslutade studier

När du sedan avslutat dina studier kommer du ha nytta av ditt fackförbund. Många har nämligen en kvalifikationstid för exempelvis inkomstförsäkring, vilket ger ersättning utöver a-kassan om du blir arbetslös. Men då du redan varit medlem under en längre tid har du uppfyllt kvalifikationstiden vilket ger dig rätt till alla tjänster fackförbundet har att erbjuda.

Du kan få stöd om du exempelvis blivit dåligt behandlad på din arbetsplats, inte får rätt lön eller upplever att arbetsmiljön brister. Har du då redan lärt känna ditt fackförbund lite bättre är det lättare att ta hjälp. De som varit medlemmar en längre tid är oftast bättre på att ta hjälp av facket i frågor som rör arbetet.

Post Navigation