Som student kan du ha rätt till en hel del schyssta rabatter. Utnyttja din studentrabatt när du köper mobilt bredband och spara pengar.

Foto: Pressbild/CSN

En stor del av studenters studier sker framför datorn och studieplatserna varierar. Var och en har olika platser där de finner bäst studiero. Oavsett var du studerar krävs internet för att genomföra studierna på bästa sätt. Studerar du på olika platser kan det vara värt att införskaffa sig ett mobilt bredband.

Spara pengar – utnyttja studentrabatten på mobilt bredband

Mobilt bredband blir allt vanligare i takt med att de kan prestera allt snabbare överföringshastigheter. Kostnaden för mobila bredband varierar men du som student kan utnyttja rabatter. Hur stora rabatterna är varierar dock mellan olika operatörer. En rabatt på runt 20 procent är dock inte helt ovanligt.

Studentrabatter gäller generellt för studenter på en utbildning som ger rätt till stöd från CSN. Du har rätt till studentrabatter om du studerar på gymnasiet eller högskola/universitet. För vissa rabatter krävs att du kan uppvisa mecenatkort eller studentkortet. Detta är något du kan skaffa när du studerar.

Tips! Jämför operatörerna åt för att se var du hittar det billigaste mobila bredbandet.

Rabatten gäller efter avslutade studier

Studentrabatten för ditt mobila bredband gäller för en viss period. Det innebär att om du slutar att studera kommer du fortfarande ha rätt till rabatten under denna period. Om du fortfarande studerar när perioden går ut kan du enkelt förlänga den. På så vis kan du se till att du utnyttjar studentrabatten under hela studietiden.

Om du tecknar ett mobilt bredband med en viss bindningstid kommer rabatten gälla under hela den tiden.

Så utnyttjar du som är under 18 år studentrabatten

Som omyndig kan du inte teckna något abonnemang. Däremot kan din målsman göra det åt dig. Hos vissa operatörer fyller du i dina personuppgifter, följt av din målsmans. På så sätt kan du se till att utnyttja studentrabatten och få ditt mobila bredband billigare.

Utnyttja studentrabatter i butik

Även i butik kan du utnyttja studentrabatter. Gå då in på Mecenats hemsida och ”Studentrabatter nära dig”. Där får du sedan upp vilka butiker som erbjuder studentrabatter samt hur du går tillväga för att utnyttja dessa. På så vis kan du hitta den butik som erbjuder bäst studentrabatt på det mobila bredband du vill ha.

Är du student och arbetar sporadiskt kanske du inte går i tankar på att gå med i ett fackförbund. Det är dock helt fel. Det finns flera anledningar till varför du redan som student bör gå med i ett fackförbund.

De senaste åren har fackförbunden blivit allt synligare i studentstäder genom att arrangera event och stå på arbetsmässor. Det har i sin tur lett till att fler studenter blivit medlem i ett fackförbund. Många förknippar fackförbund med förhandlingar om kollektivavtal och hjälp vid tvister. Det är absolut något fackförbunden sysslar med, men man gör även mycket mer än så.

Förmåner under studietiden

Som student och medlem i ett fackförbund kan du få många förmåner. Hur studenter tänker när de väljer fackförbund är lite olika. En del väljer det fackförbund som har specialkompetens inom det område studenten studerar. Andra väljer istället facket som erbjuder bäst förmåner.

Förmåner som studenter kan erbjudas:

  • Stipendier
  • CV-granskning
  • Karriärcoachning
  • Finansiering av kurslitteratur

Oavsett vad du har för anledning till att bli medlem måste du börja med att ta reda på vilka fackförbund du kan bli medlem i på exempelvis Fackförbund.com. Därefter kan du välja det som passar dig bäst.

Tips! De flesta fackförbund erbjuder studentpriser.

Medlemskapet är värdefullt efter avslutade studier

När du sedan avslutat dina studier kommer du ha nytta av ditt fackförbund. Många har nämligen en kvalifikationstid för exempelvis inkomstförsäkring, vilket ger ersättning utöver a-kassan om du blir arbetslös. Men då du redan varit medlem under en längre tid har du uppfyllt kvalifikationstiden vilket ger dig rätt till alla tjänster fackförbundet har att erbjuda.

Du kan få stöd om du exempelvis blivit dåligt behandlad på din arbetsplats, inte får rätt lön eller upplever att arbetsmiljön brister. Har du då redan lärt känna ditt fackförbund lite bättre är det lättare att ta hjälp. De som varit medlemmar en längre tid är oftast bättre på att ta hjälp av facket i frågor som rör arbetet.

För att hitta ett studentboende lagom till dess att studierna drar igång krävs det att man är ute i god tid. Det finns flera tillvägagångssätt för att säkra ett boende. För dig med en funktionsnedsättning kan det även finnas möjlighet till förtur.

Att hitta ett studentboende är inte alltid helt lätt. Framförallt inte på de allra mest populära studentorterna. Har du en funktionsnedsättning kan behovet av ett boende under din studietid var än mer viktigt. Men det finns saker du kan göra för att snabba på processen att hitta ditt framtida hem.

Ställ dig i kö

Börja med att ställa dig i en bostadskö. Detta bör göras så fort du fått besked att du blivit antagen till en utbildning. Köerna kan vara långa och det kan ta lång tid att få en bostad. Tänk även på att kötiderna skiljer sig åt mellan olika bostadsformer. Lägenheter är mer populära än korridorsrum och därmed är kötiderna längre.

Ansök om förtur

Hos många bostadsförmedlingar kan du med särskilda skäl beviljas förtur. Vanligast är att förturen gäller om du har medicinska och sociala skäl samt funktionshinder som styrks av läkarintyg. Ibland kan du även ha förtur även om det bara handlar om att ett byte av bostad inom bostadsförmedlingen. Hör med studentbostadsförmedlingen på din studieort och ta reda på vilka möjligheter du har till förtur.

Köp en bostad

Har du svårt att hitta en bostad att hyra under studietiden är ett alternativ att köpa dig en bostad. En bostad är ofta väldigt dyrt och därför gäller det att du kan hitta en bostadslån med så låg ränta som möjligt. Detta gör du enklast genom att ta hjälp av en låneförmedlare som jämför flera erbjudanden samtidigt. På så vis kan du försäkra dig om att hitta det bästa erbjudandet för dig och du slipper därmed betala mer än du måste.