För att hitta ett studentboende lagom till dess att studierna drar igång krävs det att man är ute i god tid. Det finns flera tillvägagångssätt för att säkra ett boende. För dig med en funktionsnedsättning kan det även finnas möjlighet till förtur.

Att hitta ett studentboende är inte alltid helt lätt. Framförallt inte på de allra mest populära studentorterna. Har du en funktionsnedsättning kan behovet av ett boende under din studietid var än mer viktigt. Men det finns saker du kan göra för att snabba på processen att hitta ditt framtida hem.

Ställ dig i kö

Börja med att ställa dig i en bostadskö. Detta bör göras så fort du fått besked att du blivit antagen till en utbildning. Köerna kan vara långa och det kan ta lång tid att få en bostad. Tänk även på att kötiderna skiljer sig åt mellan olika bostadsformer. Lägenheter är mer populära än korridorsrum och därmed är kötiderna längre.

Ansök om förtur

Hos många bostadsförmedlingar kan du med särskilda skäl beviljas förtur. Vanligast är att förturen gäller om du har medicinska och sociala skäl samt funktionshinder som styrks av läkarintyg. Ibland kan du även ha förtur även om det bara handlar om att ett byte av bostad inom bostadsförmedlingen. Hör med studentbostadsförmedlingen på din studieort och ta reda på vilka möjligheter du har till förtur.

Köp en bostad

Har du svårt att hitta en bostad att hyra under studietiden är ett alternativ att köpa dig en bostad. En bostad är ofta väldigt dyrt och därför gäller det att du kan hitta en bostadslån med så låg ränta som möjligt. Detta gör du enklast genom att ta hjälp av en låneförmedlare som jämför flera erbjudanden samtidigt. På så vis kan du försäkra dig om att hitta det bästa erbjudandet för dig och du slipper därmed betala mer än du måste.

Post Navigation